Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Quitaly?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

„Quitaly by bolo ekonomickým aj integračným zemetrasením. Taliansko má dlh vyše 2,3 bilióna eur, takmer polovica z neho je mimo krajiny a v rôznych finančných inštitúciách,” napísal som tu pred poldruharokom.

Quitaly? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

v prípade rozhodnutia talianskych politikov opustiť spoločnú menu by tieto nálože povybuchovali po celom svete,“ pokračoval som. A odvtedy prešlo Taliansko smerom k východu z eurozóny naozaj kus cesty. 

Vo voľbách vyhrali euroskeptické strany. Vládu napokon zostavilo Hnutie piatich hviezd a Liga Severu, a tak ju schválil aj taliansky prezident. Ten mal problém s Paolom Savonom, nominovaným za ministra financií. Osemdesiatjedenročný ekonóm otvorene hovoril o odchode z menovej únie. Strany ho upratali do inej významnej funkcie a nová vláda na čele s profesorom práv Giuseppem Contem dostala požehnanie. 

Trhy si vraj vydýchli – euro posilnilo a úroky na talianskom dlhu o niečo klesli. Ale ja veľa dôvodov na úľavu nevidím. Reálnu moc vo vláde budú mať podpredsedovia vlády, ktorými sa stali lídri víťazných strán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite