Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo sú sociálne podniky?

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Sociálne podniky, čo to vlastne je, ako to funguje? Načo nám to treba? Už sme ich tu raz mali a s hanbou sme ich zrušili.

Čo sú sociálne podniky? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tretí týždeň už platí nový zákon o sociálnych podnikoch. Verejnosť príliš nevzrušuje. Interesuje však ľudí z neziskoviek, starostov a primátorov zo znevýhodnených okresov. Od Banskej Bystrice až po Ubľu. Je potrebný tento zákon? Nedal sa napísať jednoduchšie? Prečo je všetko také komplikované? Či je zákon dobrý, to ukáže prax. 

Ošetruje všetky aspekty, kde sa v minulosti zdefraudovali peniaze. Financovanie je priamo naviazané na vytvorenie pracovných miest zdravotne znevýhodnených a dlhodobo nezamestnaných. Bezbrehé míňanie peňazí je týmito atribútmi obmedzené. Keď sa na Slovensku spustili prvé dotované sociálne podniky (Tomanovej podniky), neboli žiadne pravidlá. Od začiatku bolo zainteresovaným jasné, že nejde o sociálne podnikanie, ale o podnikanie na úkor sociálnej sféry, o možnosť obohatiť sa. Podľa toho sa aj správali. Nasledovala dlhá fáza zabúdania. Slovné spojenie sociálne podniky bolo toxické a neprijateľné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite