Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Pred štyridsiatimi rokmi, na jar 1978, keď po vzniku Charty ´77 komunistická moc zosilňovala ideologický tlak, sme na Ústave technickej kybernetiky SAV zorganizovali výstavu siedmich mladých výtvarníkov, ktorí nemohli oficiálne pôsobiť.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vtedy sme netušili, že raz budú tvoriť základ skupiny Avance-Retard, ktorá oficiálne vznikla v roku 1990. Dnes do nej patria Milan Bočkay, Klára Bočkayová, Otis Laubert, Marian Meško, Igor Minárik, Marián Mudroch a Vladimír Kordoš. 

V čase komunizmu vystavovali títo výtvarníci najmä vo vestibuloch inštitúcií a v súkromných bytoch. Po páde komunizmu okrem mnohých výstav na Slovensku vystavovali aj v Ulme, Passau, Brne, Prahe, Ostrihome, Budapešti, Zürichu, Sežane, Ríme, Florencii, Washingtone, New Yorku, Krakove či Viedni. 

Výtvarníci skupiny A–R sa v čase neslobody podieľali na vytváraní nezávislej kultúrnej  i spoločenskej atmosféry na Slovensku i v Česku. Okrem súkromných výstav boli súčasťou neopakovateľnej doby, keď vybraní výtvarníci organizovali spoločné albumy svojich prác, ktoré si vzájomne vymieňali. Legendárnym sa tiež stalo každoročné posielanie novoročných blahoželaní, čo boli malé výtvarné diela. Dnes tvoria tie albumy i kolekcie novoročných prianí skvostné zbierky nezávislého výtvarného umenia v Československu.

Táto generácia výtvarníkov napriek sústavnému tlaku komunistických aparátov a ŠtB obstála vo všetkých skúškach doby – a svoju výtvarnú i ľudskú nezávislosť nestratili ani po páde komunizmu. Popri kresťanskom, občianskom a ochranárskom disente v čase komunizmu tvorili aj oni významnú časť nezávislého duchovného života u nás. V roku 1993 potom založili výročnú cenu Združenia A–R Christmas, čo je album prác členov združenia a laureátov ceny, ktorú každoročne odovzdávali osobnostiam umenia a kultúry.

V týchto dňoch bude skupina A–R, obohatená o ikonu slovenskej tapisérie Evu Cisárovú-Minárikovú, vystavovať v Slovenskom inštitúte v Berlíne. Patrí to k oslavám osmičkových rokov v našich dejinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite