Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si stíhaný premiér v demisii pôdu čistí

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Česká vláda postavila mimo služby šéfa rozviedky. Skončil riaditeľ inšpekcie bezpečnostných zborov. Veliteľ pražskej polície požiadal o preloženie. Odvolaný je riaditeľ štátnych Lesov ČR. Súvisí to? Veľmi.

Ako si stíhaný premiér v demisii pôdu čistí Natália Ložeková / natalialozekova.sk
komentátori a opozícia protestovali proti tomu, že menšinová vláda, ktorá si od októbrových volieb nedokázala získať dôveru, odvoláva vysokých úradníkov a štátnych manažérov „pre stratu dôvery“. Ale výmen už je toľko, že pozornosť opadla. A pritom práve teraz sú zmeny najdôležitejšie: stíhaný premiér v demisii Andrej Babiš si čistí pôdu pred očakávaným vznikom koaličnej vlády. Každé z tých odvolaní má svoj význam.
Oficiálny dôvod odvolania šéfa rozviedky: ÚZSI (Úrad pre zahraničné styky a informácie – nezamieňať si s kontrarozviedkou BIS) vraj vykonával predražené tajné operácie a nákupy nehnuteľností. Môže to byť pravda a nemusí. Ale, ako upozornil investigatívny novinár Jaroslav Kmenta v magazíne Reportér, premiér je skalopevne presvedčený, že ÚZSI stála za anonymným twitterovým účtom „Skupina Šuman“, ktorý pred voľbami zverejňoval kompromitujúce informácie proti Babišovi. Preto robí výmenu teraz, pretože rozviedka patrí pod vnútro, ktoré má v chystanej koaličnej vláde pripadnúť sociálnym demokratom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite