Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ČSSD vkladá hlavu do papule krokodíla

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Jeden český sociálny demokrat prirovnal situáciu svojej strany ku krotiteľovi, ktorý v cirkuse strká hlavu do papule krokodíla: má strach v očiach, ale dúfa v úspech a potlesk. Alebo krokodíl scvakne čeľuste.

ČSSD vkladá hlavu do papule krokodíla Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ČSSD nakoniec dohodla so stíhaným premiérom Andrejom Babišom vstup do jeho vlády. Väčšinovú podporu im zaistia komunisti, ktorí sami do vlády nevstúpia, ale za svoju toleranciu chcú kreslá v mocných spoločnostiach – od elektrárenského gigantu ČEZ po Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Bolo to jedno z najčudnejších vyjednávaní, aké sme po roku 1989 v českej politike videli. Nešlo ani tak o program a obsadenie, ako skôr o to, aby výsledok dobre vyzeral pred publikom a dával ochranu pred Babišovými čeľusťami. ČSSD teraz predloží návrh do vnútrostraníckeho referenda. Nálady v rozhádanej strane sa prelievajú, ale aktuálne to vyzerá na schválenie.

Sociálni demokrati by si usilovne priali, aby médiá písali o programových bodoch: teda, že presadili opätovné preplácanie prvých troch dní nemocenskej. A naopak, snažia sa odviesť pozornosť od toho, že im Babiš zamietol návrhy koaličných záruk: nesľúbil okamžitú demisiu v prípade svojho odsúdenia a odmietol odvolať z parlamentných funkcií zástupcu proticudzineckej strany Tomia Okamuru (tým chcela ČSSD rozbiť neformálnu hlasovaciu koalíciu Babiša, Okamuru a komunistov).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite