Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Chodíme na mítingy Za slušné Slovensko a nevieme sa odtrhnúť od myšlienok na slovenskú politickú scénu. Zbierajú sa podpisy na referendum za predčasné voľby, iní hovoria, že opozícia nie je pripravená prevziať moc. Ako to vlastne je?

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

žijeme dobu, keď sa v demokratických krajinách presadzujú hnutia na čele s výrazným lídrom a s tekutým, neuchopiteľným svetom hodnôt. Na Slovensku platí to isté. Navyše, v roku 1998 zaviedlo HZDS jednomandátový volebný systém a po dvadsiatich rokoch vidíme, ako aj ním zdegenerovala celá politická scéna. Na rýchly volebný výsledok stačí výrazná osobnosť, ktorá väčšinou ani nemá záujem o rast ďalších politikov popri sebe. Jedna osoba však nemôže zaručovať ukotvenie strany. Zmena volebného zákona aspoň do pôvodnej pozície krajov musí byť súčasťou dnešných úvah.

„Dnes nejde len o politiku. Potrebujeme pamäť, ktorá vníma krajinu s jej históriou.“

V takomto myšlienkovom rozpoložení sme znovu na štyri dni navštívili Rím. V nedeľu o dvanástej sme boli na svätopeterskom námestí. Pápež v okne svojej pracovne mal na diaľku niekoľko centimetrov, ale keď pozdravil bongiorno, štyridsaťtisíc ľudí na námestí ako jeden zaželalo to isté. Potom v meste dominovali putujúce skupiny národov sveta. Pri Fontana di Trevi sa predierala skupina so zástavou, ktorú som nepoznal. Pýtam sa ich, odkiaľ sú, odpoveď znela: Z Jordánska. Poklonil som sa im. Táto 9-miliónová krajina sa stará o vyše 650-tisíc utečencov zo Sýrie. 

V Taliansku, samozrejme, nefunguje všetko. Možno budú predčasné voľby, štrajk na letisku nám skomplikoval život a mohol by som pokračovať. Ale Taliansko má pamäť a hrdosť – a to túto krajinu zaväzuje a drží. Taliansko má napríklad zaevidovaných šesť miliónov kultúrnych pamiatok.

Dnes nejde len o politiku. Potrebujeme pamäť, ktorá vníma krajinu s jej históriou. A tiež hrdosť, ktorá vychádza z hľadania pravdy a spravodlivosti. Aj o tom je slušné Slovensko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite