Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jožko

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Jožko je Róm z vedľajšej osady. Vychodil len štyri triedy, ale je veľmi pracovitý. Otec ho poprosil o pomoc pri včelách. 

Jožko Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ženu mal na návšteve v osade, 20 kilometrov od tej svojej. Bola pozrieť sestru, ostala cez noc. Tak ráno o štvrtej vyrazil autobusom po ňu, aby sa do ôsmej stihli vrátiť a bol načas pripravený pomáhať so včelami. Nikdy nemešká. Po dlhej fuške si sadol u nás na dvore a mamka nám pripravila párky. Jožkovi a otcovi dala po tri párky. Mne dala na tanier jeden. Jožko sa natiahol k tanieru a vymenil môj za jeho.

„Čo robíš, Jožko? Veď to je moje,“ protestujem. „Ta nebudzeš mac ty ľen jeden parek a ja teľo veľo.“ Zobrala som taniere, znovu ich vymenila. Ešte chvíľu čakal, či mi bude stačiť. Po chvíli začal jesť svoje. Džentlmen z osady. Nerád chodil do školy. To vždy opakuje. Nevie písať ani čítať. Ale keď jeho dcéru prijali na učilište, dal jej peniaze na novú vetrovku a tašku, lebo kto chodí do školy, zaslúži si, povedal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite