Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako bývalí recesisti zmenili Brno

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Prelomové myšlienky sú niekedy jednoduché. Brno za svoju pomoc rodinám z ubytovní a azylových domov žne európsky potlesk, naposledy dostalo minulý utorok cenu SozialMarie za sociálne inovácie.

Ako bývalí recesisti zmenili Brno Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tamojší magistrát vytiahol z dna 50 chudobných rodín s deťmi a dal im slušné bývanie v obecných bytoch. Vtip je v tom, že rodiny vybral žrebom. Nemuseli preukazovať, že nemajú dlhy (pretože ich majú), nemuseli skladať peniaze vopred (pretože ich nemajú). Dostali novú šancu „len tak“, ako zázrak z čistého neba. Akurát museli súhlasiť so stálou pomocou terénnych pracovníkov a s tým, že štátne dávky na bývanie sa budú posielať priamo mestu na úhradu nájomného a služieb. „Keď prídete do pivničného bytu, kde žije mamička so štyrmi deťmi, je vám jasné, že musí mať veľa problémov, pre ktoré v živote zlyhávali,“ vysvetľoval v Respekte autor projektu, sociológ a zastupiteľ Martin Freund, zvolený za pôvodne recesistické hnutie Žiť Brno. „Ale čo potom môžeme chcieť od detí, ktoré v tomto vyrastú? Za tridsať rokov budeme teoretizovať, či si zaslúžia, alebo nezaslúžia bývanie. Niekde sa ten kruh musí rozťať.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite