Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keby pricválal ten jazdec

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

V máji sú lipy na Mariánskej hore v Levoči nežne zelené a vzduch plný vôní. Keď som pod nimi sedel prvýkrát, bola jar. Cez privreté oči počas modlitby som vykúkal, či sa odniekiaľ nevynorí ten jazdec. Vraj tam totiž zvykne občas pricválať farár zo Žakoviec.

Keby pricválal ten jazdec Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keby bol pricválal, počkal by som, kým sa v bazilike pomodlí. Azda by som potom našiel odvahu a úctivo by som ho oslovil. Azda by sa na chvíľu aj zdržal. Mohol by som sa od neho učiť životu oddanému praktickej láske. Ten horolezec vraj k Bohu padol z Gerlachovského štítu. O svojej viere dokázal hovoriť jednoducho, rázne a vtipne. Obdivoval som divokú komunitu vydedencov, ktorú spojil v prísnej praktickej láske.

Keby pricválal dnes, rozhovor by už nebol taký jednoduchý. Za tie roky sa všeličo zmenilo. Videl som videá z jeho bohoslužieb – Zastavme zlo z Istanbulu. Už neboli na stránke .týždňa, našiel som ich na portáli Zem a Vek. Reč zostala vtipná a jednoduchá, no miestami pre mňa aj desivá. Rád by som vedel, či ho chce naozaj niekto zabiť. Zmieňuje sa o tom temer v každej kázni. Nejaký agent z Istanbulu? „Prečo pokladáte Istanbulský dohovor za zlo?“ spýtal by som sa ho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite