Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Emócia z námestí

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Pod lampu som pozval psychiatra Jozefa Hašta, lebo som chcel vedieť, ako sa hnev z vraždy a nefungujúcej spravodlivosti pretavil do námestí. A dostal som prekvapivú odpoveď.

Emócia z námestí Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jozef Hašto je psychiater, ktorý z prvej ruky vie, čo je depresia, trauma, beznádej. Pomohol Hedvige Malinovej, pomohol mnohým a aj za to zaplatil, napríklad miestom v práci. Pre toto všetko som sa práve jeho opýtal, ako námestia spracovali svoj oprávnený hnev.

Odpovedal mi pomaly, rozvážne, no isto. A povedal mi toto: Organizátori, osobnosti, herci, novinári, tí všetci svoj hnev perfektne zvládli. Námestia neovládla agresia ani odovzdanosť, ale odhodlanie veci zmeniť a tiež – emócia lásky.

Na chvíľu som zaváhal. Môže byť míting proti korupcii o láske? Môže byť masový protest vecou najhlbšej potreby srdca? Ale potom som si premietol, čo sa na tých mítingoch deje. Katka Pázmany Nagy s manželom sa držia na tribúne za ruky. Pieseň Na kráľovej holi vyvoláva slzy a súčasne hrdosť. Herci vydávajú zo seba to najlepšie, od Riša Stankeho cez Táňu Pauhofovú po Jura Kemku, a keď postupne vyslovujú názvy miest, ktoré sa k protestom pripájajú, vzniká autentický pocit spoločenstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite