Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ekonomický zázrak?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Slovenské domácnosti si aktuálne požičiavajú za menej, než vláda najsilnejšej mocnosti – trhy požičiavali americkej vláde na 10 rokov za 2,8 percenta vtedy, keď sa na Slovensku hypotéky dávali za 1,8 percenta.

Ekonomický zázrak? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ak vám práve nevypadli oči na stránky tohto časopisu, tak nedávate dostatočne pozor. Možno si poviete: „To bude určite cenovou infláciou. Každý predsa vie, že nie je dôležitý nominálny úrok, ale ten reálny, očistený o zmeny cien. A ceny nám v eurozóne stagnujú.“ Tu ale dajme pozor – v eurozóne možno ceny stagnujú, ale nie na Slovensku. Ceny, za ktoré nakupujú slovenské domácnosti, boli v januári o 2,4 percenta vyššie ako pred rokom. V USA o 2,1 percenta.

„V tomto prostredí ešte aj ja zvažujem, či si nezobrať zafixovanú hypotéku a nekúpiť hocičo.“

Takže americká vláda platila na 10-ročných dlhopisoch reálny úrok 0,7 percenta, no Slováci na hypotékach mínus 0,6 percenta. To mínus znamená, že komerčné banky na Slovensku platia ľuďom za to, že si berú od nich hypotéky. Ceny statkov v ekonomike rastú rýchlejšie, než je nominálna výška úroku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite