Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Amerika po Tillersonovi

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Mnohých Európanov vystrašilo meno nového amerického ministra zahraničia – jastraba a nepriateľa nukleárnej dohody s Iránom Mika Pompea. Nemalo by.

Amerika po Tillersonovi Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tillersonovo ministrovanie nebolo katastrofou preto, lebo bol Trumpov nominant, ani preto, že bol pôvodne proruský (čo ho rýchlo prešlo), ba ani preto, lebo mu Trump na Twitteri často protirečil. Hlavným problémom bolo, že i keď skúsenosť s riadením veľkých organizácií bola vykresľovaná ako jeho hlavná prednosť, bývalý šéf ropného gigantu Exxon bol v realite nekompetentným manažérom. 

Ministerstvo zahraničia — kolos s viac než 40-tisíc zamestnancami — riadil prostredníctvom úzkeho okruhu ľudí. Podriadeným nedôveroval, úlohy im nedelegoval a ich prácu podkopával. Keď sa vo svete čosi zomlelo, americkí veľvyslanci v zahraničí len krčili plecami, čakajúc na neprichádzajúce inštrukcie z washingtonského Foggy Bottom.

Šesťdesiat percent vrcholných pozícii na ministerstve vrátane desiatok ekvivalentov našich štátnych tajomníkov je nezaplnených. Trumpova administratíva síce viní demokratov z obštrukcií pri procese schvaľovania, ale o menovania sa v drvivej väčšine prípadov ani nepokúsila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite