Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Perla

.andrej Legutký .stĺpčeky

V Kolumbii sa údolím rieky Cavca tiahnu velikánske šachovnicové plochy. Pestuje sa tam striedavo cukrová trstina a kukurica. Tu ešte sadenice, vedľa dospelé rastliny a oproti len strniská. Miestni farmári ich po zbere úrody vypaľujú. Pod mrak hustého dymu by padákom vletel len blázon.

Perla Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jeden taký dymový mrak som zazrel naľavo od seba a keď som pristával, bol som naozaj rád, že stojím nohami na zemi. Počas balenia padáku som si všimol odpočívať v tieni stromov nejaké postavy zahalené v sivobielych handrách. Ruky a tváre mali čierne. Od slnka a sadzí. Sedeli na vreciach so šúľkami kukurice. Každý šúľok bol spolovice krásne žltý a z druhej spálený. Pochopil som. Smeli pozbierať, čo ostalo po vypálení kukuričného poľa prv, než ho zaorú. Tí ľudia boli drobní a veľmi chudí. Najsmelšie boli deti. Veľkými tmavými očami skúmali môj ruksak s padákom. Spomenul som si na balíček s jedlom, čo nám usporiadatelia súťaže vždy dali pred štartom spolu s fľašou vody. Vôbec sa nehanbili zahryznúť sa do môjho kukuričného posúcha. A o vodu sa takmer pobili. Rukami a nohami som sa rodičov spýtal, koľko dostanú za dnešný zber. Bolo to menej, než čochvíľa zaplatím za obed v skromnej reštaurácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite