Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľké pokušenie

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Ježiš bol štyridsať dní na púšti a satan ho tam pokúšal. No kto je ten, čo nás privádza do pokušenia? O tejto otázke sa nedávno rozhorela prudká teologická hádka.

Veľké pokušenie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najznámejšou modlitbou kresťanov je Otčenáš. Naučil nás ju sám Ježiš. Modlí sa všade na svete. Predposledná zo siedmich prosieb tejto modlitby znie: „A neuveď nás do pokušenia.“

Pred časom pápež František takýto preklad dôrazne kritizoval. Človek predsa nemôže povedať, že samotný Boh ho uvádza do pokušenia. Človek musí Boha prosiť skôr o toto: „Nedaj nám upadnúť do pokušenia.“ Alebo: „Nenechaj nás podľahnúť pokušeniu.“

To zodpovedá presne aj tomu, čo možno čítať v Jakubovom liste: „Pretože Boh nemôže priviesť do pokušenia robiť zlo, a on ani nevedie nikoho do pokušenia.“ Boh nás predsa chce z pokušenia vyslobodiť! Prosíme ho presne o to, lebo vieme, že niektoré pokušenia sú také silné, že im možno neunikneme, keď raz budú stáť blízko nás. 

Často dostávam listy, v ktorých ľudia prosia, či by Cirkev nemohla predsa len zmeniť tento text prosby v Otčenáši.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite