Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ponuka Roberta Fica a naše sebavedomie

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Reakcie na možnosť, že by prezident vymenoval slabnúceho predsedu vlády za šéfa Ústavného súdu, sú väčšinovo odmietavé. Je to prejav zdravého sebavedomia alebo zlého odhadu?

Ponuka Roberta Fica a naše sebavedomie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

slovensko nebýva dôsledné v zmenách. Ak ich aj občas uskutoční, vzápätí ich do veľkej miery poprie. Tak to bolo s vojnovým štátom a iným spôsobom aj s Novembrom a potom s Mečiarom. Na trvalejšie a hlbšie zmeny sme zrejme nielen príliš málo odvážni, ale aj príliš hodnotovo rozdelení, takže aktuálny víťaz na zmeny nikdy nemá potrebnú prevahu ani vnútornú silu.

Skúsenosť posledných desaťročí tiež ukazuje, že zmeny sa tu robia skôr postupne než skokovo, a vždy za účasti významnej časti ich pôvodných oponentov. Poctiví antikomunisti demontovali komunizmus s prispením Čalfu a Čiča, Mečiar bol porazený s prispením nepoctivých zakladateľov HZDS, ekonomické reformy musela odobriť – a spomaliť – antireformná SDĽ,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite