Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prienik množín

.brat Filip .stĺpčeky .slovo františkána

Všímajte si, do akého týždňa vstupujeme. Po dozvuku naradostených fašiangov vstúpime Popolcovou stredou do obdobia prísneho pôstu. A aby to nestačilo, toto nárazníkové pásmo dvoch protipólov sa udeje 14. februára, na sviatok svätého Valentína.

Prienik množín Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je to akoby prienik množín a také prieniky zostávajú zväčša takým neprebádaným prostredím, ktoré ma vždy fascinovalo. Ukazujú možnosť spájať príjemné s užitočným a vydolovať tak z minima maximum, teda zo všetkého to naj. Nie je to azda tak, že sa vo vzťahu medzi mužom a ženou stretajú tak fašiangové, ako aj pôstne obdobia? Nejeden tvrdí, že práve tento oxymoron je na manželstve najlepší.

Je to podobné, ako keď muž povie žene v radostnom ošiali: „Počuj, ja ťa tak ľúbim, že na svoj dom si veľkými písmenami napíšem tvoje meno.“ Nuž, a žena v atmosfére pôstneho sebazáporu odtuší: „Nie, nie, nie, radšej prepíš svoj dom na moje meno.“ Možno je to úsmevné, no odkedy je manželstvo manželstvom, prebiehajú v ňom interakcie medzi bezstarostnou radostnou láskou a pokáním plnej krízy. Keď ide o sviatostné manželstvo, tak jednotiaci princíp medzi manželmi – Ježiš Kristus – ich ešte iným spôsobom učí bezpodmienečnej láske, ktorá umýva nohy. Taká láska si žiada celoživotné rozhodnutie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite