Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto nám to zaplatí?

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

V Košiciach sa konal workshop veľkých zamestnávateľov, zamestnávajúcich aj Rómov a aktérov z oblastí zaoberajúcich sa touto problematikou. Bol tam asi každý, čo sa tejto oblasti venuje.

Kto nám to zaplatí? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nič som od toho neočakával. Zamestnávatelia očakávali, že im pomôžeme. Samotné stretnutie trvalo pár hodín. Málo nato, aby sme sa do problémov zamestnávateľov do hĺbky ponorili. Napriek tomu ešte niekoľko dní vo mne rezonovalo všetko, s čím sa zamestnávatelia trápia. Embraco,  zamestnávateľ v Spišskej Novej Vsi, zamestnáva desiatky Rómov, Rómov z osád. Prekvapilo ma, aký si vytvorili program, zameraný na zisťovanie ich zručností, základných vedomostí, až triviálnych, napríklad či poznajú farby. Nikto im v tom nepomáha. Samosprávy by mali disponovať takými znalosťami, mali by aktívne komunikovať so zamestnávateľmi v regióne a ponúkať tých najvhodnejších kandidátov na voľné pracovné miesta. Majú najlepšiu znalosť prostredia, z ktorého klient pochádza, poznajú jeho osobnostný profil, sociálne pomery, v ktorých žije. Vedia aj to, či naozaj chce ísť pracovať, alebo to len predstiera a v skutočnosti pracuje v sivej ekonomike, alebo nerobí nič a sociálny systém je pre neho stále motivujúcejší ako zamestnanie. Prečo by to mali vedieť a zapodievať sa tým samosprávy? Realizujú národné programy terénnej a komunitnej práce aj iné projekty. Majú na úrade odborných pracovníkov. Organizujú už desaťročia aktivačné práce v rôznych podobách. Tak kto už má vedieť viac o tých ľuďoch ako oni? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite