Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Problém konzervatívcov s populizmom

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Niekedy to vyzerá, ako by anglosaskí konzervatívci opakovali chyby západnej ľavice počas studenej vojny, pre ktorú nebola žiadna prosovietska diktatúra dosť odpudivá.

Problém konzervatívcov s populizmom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

západná ľavica často verbálne podporovala Sovietov v ich boji proti „americkému imperializmu“. Dnes stačí nahradiť Spojené štáty Bruselom a Georgeom Sorosom a dostanete dobrú predstavu o rétorike, akú počuť z washingtonskej Heritage Foundation či od Johna O’Sullivana, bývalého poradcu britskej premiérky Margaret Thatcher. Ten dokonca v Budapešti s výdatnou podporou vlády vedie Danube Institute.

Konzervatívci O’Sullivanovho strihu sa na Viktora Orbána a Jarosława Kaczyńského nepozerajú ako na protieurópskych autoritárov. Naopak, podľa nich sa snažia vrátiť Európu na správnu cestu: k jej kresťanským koreňom, k imigračnej politike, ktorá zachová európsku kultúru, a k demokratickej suverenite ako alternatíve k bruselskému demokratickému deficitu. Lenže rovnako ako ľavičiarov v 80. rokoch aj ich zaslepuje nenávisť k EÚ, takže nevidia mocenské praktiky, ktoré sú odsúdeniahodné bez ohľadu na ideológiu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite