Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vietor vo vlasoch

.andrej Legutký .stĺpčeky

Antoine de Saint-Exupéry sa narodil v pravý čas, aby stihol aj zrod letectva. Jeho knihy zakonzervovali neopakovateľným spôsobom atmosféru objavovania vzdušných priestorov. Navždy mi z nich ostane v pamäti postava pilota s veľkými okuliarmi a koženou kuklou na hlave.

Vietor vo vlasoch Natália Ložeková / natalialozekova.sk

piloti vtedy potrebovali mať kontakt so živlami, s ktorými zápasili ich krehké stroje. Vlastným telom cítili rýchlosť letu, zvuk motora, chvenie lietadla, teplotu vzduchu. Platili za to omrzlinami v prívaloch dažďa či snehu.

Ako šiel vývoj vpred, pasažieri už nesedeli za letcami, ale našli pohodlie v uzavretých salónikoch čoraz väčších trupov lietadiel. Len piloti tvrdošijne odmietali vymeniť kontakt so vzduchom za pohodlie kabíny. Bol z toho vážny spor medzi konštruktérmi a letcami. Začínali sa krásne 30. roky minulého storočia. Aj Saint-Exupéry musel kapitulovať a ocitol sa za sklom obklopený stovkami ukazovateľov, budíkov a prepínačov. Zvykol si, no lamentoval, že to už nie je ono, že už je len účtovník, čo kontroluje pohyby ručičiek a indikátorov. Zvlášť počas druhej svetovej vojny, keď pristál so svojím prieskumným lietadlom na brucho, lebo zabudol vysunúť podvozok. Vietor a oči plné hviezdnej oblohy už boli minulosťou. Kabína odlúčila letca od sveta vonku. Bolo sa treba naučiť veriť prístrojom a nepodľahnúť falošnému pocitu bezpečia pohodlného sedadla. Najmä toho sa piloti báli. Že je niečo s lietadlom zle, to už nevedeli z vlastnej skúsenosti s tlakom vetra na tvári, zvukom motora či vibráciami lietadla. Ukazovali to ticho iba pohyblivé ručičky a ciferníky na palubných doskách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite