Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

V týchto dňoch navštívil Bratislavu pražský pomocný biskup Václav Malý. Bola to neoficiálna priateľská návšteva. Stretol sa s predstaviteľmi cirkvi, s mladými ľuďmi, natočil Lampu so Štefanom Hríbom, večeral s dávnymi priateľmi disidentmi.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

václav Malý podpísal ako dvadsaťsedemročný katolícky kňaz Chartu 77. Kardinál Tomášek sa vtedy od neho verejne dištancoval, v súkromí hovoril, že prišiel o ďalšieho kňaza v pastorácii. Malému bol naozaj odobratý štátny súhlas s verejným pôsobením, bol zatknutý, vo vyšetrovacej väzbe strávil sedem mesiacov. Až do roku 1989 robil kuriča, bol pod stálym tlakom ŠtB, výsluchy mal na dennom poriadku, v cele predbežného zadržania strávil mnoho ďalších dní. 

Václav Malý bol hovorcom Charty 77. V novembri 1989 moderoval mítingy v Prahe, už navždy zostane v pamäti modlitba Otčenáš, ktorú sa s takmer miliónom Pražanov modlil na Letenskej pláni. Po Nežnej revolúcii odišiel ako kňaz do pastorácie na okraj Prahy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite