Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skončíme v Eurázii?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Svet, ktorému dominujú západné demokracie, je na konci. Nahrádza ho podstatne menej predvídateľné prostredie, ktorého prvé črty badať na východ od hraníc Európskej únie.

Skončíme v Eurázii? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

to je hlavný odkaz novej knihy Bruna Maçãesa The Dawn of Eurasia (Úsvit Eurázie). Sčasti geopolitická analýza, sčasti cestopis, ktorý čitateľa prevedie od Moldavska cez Azerbajdžan a Čínu až na Kamčatku. 

Maçães, bývalý stredopravý minister pre európske záležitosti Portugalska a úspešný doktorský študent Samuela Huntingtona na Harvarde, nevíta novú éru s nadšením. Kým autokratická Čína rastie ekonomicky a politicky a Spojené štáty sa zriekajú zodpovednosti za globálne dianie, Európania nevykazujú známky snahy zobrať na svoje plecia líderstvo západného sveta. Výsledkom podľa Maçãesa bude multipolárny svet, v ktorom na európsky uhol pohľadu nebude nikto brať špeciálne ohľady.

„Dobiehať náskok Západu je jedna vec, byť samostatným zdrojom inovácií iná.“

Toto smerovanie je možné čítať medzi riadkami už dnes. Namiesto toho, aby mala EÚ ambíciu svet pretvárať, hlavné odkazy Únie smerujúce či už do Ruska, Iránu či Turecka znejú najčastejšie ako „nechajte nás na pokoji.“ S výnimkou Ukrajiny nefunguje dokonca ani to, čo Európe kedysi šlo dobre: civilizujúci, demokratizujúci vplyv na susedov na juhu a východe. Svet sa tak stáva prepojenejším, ale nie „západnejším“. Naopak, zosilňuje sa trenie medzi rôznymi politickými a civilizačnými modelmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite