Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Pred nami stojí rok 2018. Hneď na jeho začiatku to bude 25 rokov samostatného Slovenska. Potom začneme prežívať osmičkový rok a okrúhle výročia. Vo februári 70 rokov od nástupu komunizmu v Československu.

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v marci 30 rokov Sviečkovej manifestácie, v auguste 50 rokov od potlačenia Pražskej jari sovietskymi vojskami, v septembri 20 rokov od volieb 1998, keď sa zmenil kurz Slovenskej republiky. V októbri 100 rokov od vzniku Československa a v novembri 80 rokov od vyhlásenia autonómie. 

Budú to novodobé dejiny Slovenska v skratke. Ak by sme si chceli podržať pomenovanie „magická osmička“ v našich dejinách, môžeme si myslieť, že v týchto rokoch Česi a Slováci vždy položia osmičku na ležato a dotýkajú sa tak večnosti. Realistickejšie vysvetlenie môže byť, že pre Slovensko bol rozhodujúci rok 1848, keď vznikol slovenský politický národ a potom sa už všetko odvíjalo v násobkoch alebo podieloch dvadsaťročných generačných premien.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite