Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dilema francúzskej pravice

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

O Laurentovi Wauquiezovi budeme ešte počuť. Štyridsaťdvaročný absolvent elitných škôl, podľa vlastných slov „inšpirovaný“ Trumpom, je favoritom na lídra francúzskych Republikánov.

Dilema francúzskej pravice Natália Ložeková / natalialozekova.sk

wauquiezova agenda by stranu posunula výrazne doprava, podľa mnohých až do susedstva Marine Le Penovej. Na francúzskej republikánskej  pravici sa pritom prelínajú dve tradície: moderná, trhovo naladená a reformistická (predstavovaná napríklad Wauquiezovým protikandidátom Maëlom de Calan) a tradícia národná a katolícka, ktorá je podstatne zhovievavejšia k veľkému štátu (a obvykle aj k ruskému medveďovi). Pravicoví lídri, ako napríklad bývalý prezidentský kandidát François Fillon, musia tieto akcenty v rozličných pomeroch spájať.

Rovnako balansuje Wauquiez. Aby si získal trhových reformistov, kritizuje prezidenta Macrona za údajne kozmetické reformy na trhu práce a za neustále sa zvyšujúce verejné výdaje. Macronova domáca agenda podľa neho ani zďaleka nedosahuje „úroveň toho, čo Francúzsko potrebuje.“ Pri súčasnom tempe reforiem vraj bude prezidentovi trvať 200 rokov, kým sa mu podarí splniť predvolebný sľub o zoštíhlení verejnej správy o 150-tisíc úradníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite