Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobre si spolunažívame

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Súťaž Dedina roka je serióznou súťažou hodnotenou odborníkmi z niekoľkých štátnych, ako aj neziskových organizácií. Víťaz postupuje do Európskeho kola, kde súťaží s obcami z celej Európy.

Dobre si spolunažívame ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

cenu Dedina roka 2017 v národnom kole vyhrala Oravská Polhora. Spomenul som si na európsku komisiu. Tak pred rokom prišla do našej dedinky, aby hodnotila nás. Scenár prezentácie sme si mali vytvoriť sami. Mali však jednu podmienku. Najprv prezentácia cez PowerPoint a až potom ukážky v teréne. Dali sme sa dokopy, bolo nás asi osemdesiat. A začali sme pripravovať scenár, čím a ako sa odprezentujeme, čo ukážeme. Rozbehli sme sa po celej dedine, zametali, upravovali, dokončovali. 

Navštevovali sme domy, tie sa zvonku upravovali, každý si kupoval kvety do okien, maľovali ploty, upravovali sa záhrady. Starším občanom sme pomáhali, dookola sme vysvetľovali, aké je to pre obec dôležité. Zapojili sme všetky školy, od materskej školy cez základnú, umeleckú až po Centrum voľného času. A nevynechali sme ani reedukačný domov. Oslovili sme a zapojili do príprav všetky občianske združenia, podnikateľov, susednú obec, agentúru regionálneho rozvoja, poslancov VÚC, úradníkov z regionálneho odboru. Každý, kto mal ruky-nohy, mohol a chcel, dostal úlohu. 

„Áno, dobre si spolunažívame. Keď treba, celá dedina sa zomkne.“

Vzbudili sme také nadšenie, že susedia sa predbiehali v úprave svojich dvorov, záhrad, svojho okolia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite