Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová kniha Štefana Hríba: Počúvať troch ľudí

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Hovoriť s Tomášom Halíkom, Markom Orkom Váchom a Karlom Satoriom bol môj zážitok roka. S radosťou oznamujem, že práve z toho vznikla krásna kniha Kde sa stratil Boh.

Nová kniha Štefana Hríba: Počúvať troch ľudí ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

sú úplne rôzni. Ale to najdôležitejšie majú spoločné.

Marek Orko Vácha je skôr vážny ako veselý, skôr kladie otázky ako odpovede, a často povie: Neviem. Je biológ, skaut aj kňaz, o lekárskej etike či evolučnej biológii prednáša na Univerzite Karlovej, káže v lechovickej farnosti, ale napríklad aj u legendárneho Salvátora. Keď som s ním hovoril, mal som z neho skôr pocit plachosti než suverenity. Z rozhovoru však vo mne dodnes zostali tri silné vnemy. Že svet, ten kozmický aj ten náš, je neuveriteľná, tvorivosťou kypiaca a mimoriadne krásna záhrada, a to na čosi odkazuje. Že Boha nie je možné vtesnať do žiadnej našej predstavy a že sa teda máme naučiť pokore pri diskusiách o ňom. A že každý z nás je nielen súčasťou, ale aj spoluautorom stvorenia, ktoré nie je a nikdy nebude ukončené – a my, každý osobne, sme preto navždy pozvaní dotvárať svet. To je pre mňa Marek Orko Vácha.

Karel Satoria je celkom iný. Je skôr veselý ako vážny a skôr ponúka prekvapivé odpovede než otázky. Keď som s ním hovoril, mal som z neho skôr pocit istoty a sebavedomia než trýznivých pochybností. A ostal vo mne jeden kľúčový bod. Že naša samotná existencia, každý jej okamih, je dôvodom na hlboké šťastie, pretože v každom z nás je teraz a tu prítomná večnosť – a to rovno večnosť s osobným Bohom. Tento kňaz a mních o tom hovoril tak, že niečo vo mne premenil. To je pre mňa Karel Satoria.

„Sú úplne rôzni, ale to najdôležitejšie majú spoločné – pravdu nevlastnia, len ju hľadajú.“ 

Tomáš Halík je intelektuál, slová radí tak, že ich vôbec netreba korigovať, skôr odpovedá košato ako úsečne, a z jeho prejavu je zrejmé, že celý život pracoval na vyhľadávaní a kategorizovaní múdrosti. Keď som s ním hovoril, mal som pocit, že som v knižnici, kde nie sú časné výstrelky, pena dní, ale len historickým časom a osobnou skúsenosťou overené zdroje. A ostali vo mne dva výkričníky. Že cirkev sa musí meniť, vždy a stále, inak jej ostane len prchavá moc, a nie pravda na skale. A že ak kresťania stratia odvahu na Lásku a začnú sa svetu, vrátane toho moslimského, brániť a uzatvárať, nenájdu pokoj a mier, ale len prázdno vo svojom srdci. To je pre mňa Tomáš Halík.

Sú úplne rôzni, ale to najdôležitejšie majú spoločné – pravdu nevlastnia, len ju hľadajú. Myslím, že práve preto boli tri rozhovory s nimi tým najhlbším, čo som za posledné roky zažil. A preto dúfam, že kniha Kde sa stratil Boh bude aj pre vás udalosťou.

Knihu Kde sa stratil Boh si môžete objednať na shop@tyzden.com alebo na stránke www.tyzden.sk/shop/28/kde-sa-stratil-boh.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite