Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sv. Václav

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Tentoraz som si vybrala svätca, ktorý mi nie je blízky, ale mám ho rada. Zdá sa mi názorovo vyspelý a nebojácny. A je to sused. Teda štátny sused. Svätý Václav.

Sv. Václav ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

mať trinásť rokov a dostať sa na kniežací stolec je asi ťažkým bremenom. Mladý Václav sa s tým popasoval celkom dobre. Síce ešte nejaký ten rôčik zaňho potiahla jeho matka, no svoju prípravu bral predsa len dôsledne. Legendy mu pripisujú na tú dobu veľké vzdelanie – staroslovienčinu, gréčtinu a latinčinu. Sú to však skôr legendy, ktoré okrem svätca a kráľa chceli z Václava urobiť tak trochu aj mnícha. Napriek tomu sa o ňom hovorí ako o vzdelanom mužovi.

Zaujímavosťou je, že svoju politiku viedol úplne inak ako jeho otec a starý otec. Nesnažil sa bojovať a získavať nové územia, ale usiloval sa diplomatickou cestou urovnávať spory a dohadovať podmienky mieru. Samozrejme, nie všetkým sa to páčilo. Niekedy je vidina koristi viac než slovo mier či pokoj v krajine. A tak mal Václav veľa nepriateľov. Nielen vo svojom kniežatstve a za hranicami, ale aj priamo vo svojej rodine.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite