Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luther a náboženská intolerancia

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

Teológ Reformácie Filip Melanchton o Lutherovi napísal: „Bol by to naozaj bezbožný človek, ktorý by vinou učiteľovho pochybenia odmietol jeho učenie.“ Túto vetu potrebuje každý, kto sa chce od Luthera učiť zásadám kresťanskej viery.

Luther a náboženská intolerancia ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

historický záznam je vždy selekciou udalostí a hodnotením minulosti. Výber postojov a výrokov zo života historickej osobnosti je otvorenou alebo skrytou kritikou z hľadiska hodnôt, ktoré uznáva súčasnosť. Objektívny výber zo života musí kriticky reflektovať nielen svoj predmet, ale aj kritériá, podľa ktorých je napísaný.

Pri výročí Reformácie je vhodné vybrať z Lutherovho života a diela to, čo prispievalo k oslobodeniu a rozkvetu náboženského a politického života spoločnosti. Nie je však historicky čestné zamlčať intoleranciu, ktorú uňho tiež nachádzame. Nedá sa napríklad len tak „zabudnúť“ na to, že nacisti si z Lutherovho diela vybrali jeho protižidovské výpady v diele O židoch a ich klamstvách (1543). Takzvanú „Krištáľovú noc“ z deviateho na desiateho novembra 1938, keď podpaľovali židovské domy, podniky, školy a synagógy, usporiadali na výročie Lutherových narodenín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite