Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

České parlamentné voľby budú budúci týždeň a ich čierny kôň sa volá Pirátska strana. Je to úkaz, pre aký sa na Slovensku ťažko hľadá obdoba: čosi ako OĽaNO na technopárty.

Český týždeň Tomáša Němečka ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

predseda strany Ivan Bartoš – informatik a dídžej – nosí dredy, jeho manželka vyhlasuje, že jej povolanie je „kňažka chaosu“ (t. j. učiteľka v materskej škôlke), kdekto v strane je ajťák. Ich jediný starosta – v Mariánskych Lázňach – je jadrový inžinier a basgitarista hardcorovej kapely. V programe sa vášnivo venujú technológiám (žiadna nová IT služba sa však nespustí, „kým ju nezvládne minister osobne“), transparentnosti všetkého a, ako inak, boju s korupciou. Ich štyria zastupitelia na pražskom magistráte vystupujú ako úderná anarchistická čata, mestskí liberálni voliči si ich vyslovene obľúbili. Skrátka „čierna je nová zelená“: Piráti prebrali voliča iným mladým stranám. Majú drajv, prieskumy im veštia 5 až 10 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite