Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako riešiť konflikty

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

V Matúšovom evanjeliu sa píše: „Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho...“ Ako zaobchádzať s konfliktmi? Ako reagovať na chyby, zlé správanie, zraňovanie?

Ako riešiť konflikty ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

čo robiť, keď sa stretneme s tým, že sa k nám druhí správajú zle? A ako sa vyrovnať s tým, keď vidíme, že iní páchajú hriechy, robia chyby, ktoré nám aj iným škodia? Správne zaobchádzanie s rôznymi formami konfliktov patrí k najdôležitejším schopnostiam v živote. Toto sa naučiť, to je naozaj celoživotná úloha. Ježiš ponúka veľa praktických návodov, ako sa môžeme vydať na dobrú cestu pri riešení konfliktov. Pravdaže, všetky tieto cesty si vyžadujú odvahu, čestnosť a veľa trpezlivosti. 

Keď sa ti stane, že tvoj brat má dačo proti tebe, máš ísť a zmieriť sa s ním, hovorí evanjelium. Často je na nás urobiť prvý krok. Uvedomuješ si celkom jasne, že ktosi – príbuzný, kolega, sused – niečo proti tebe má. Cíti sa možno zranený, nepochopený a je presvedčený, že mu bolo ublížené, že sa s ním nespravodlivo zaobchádzalo. Ježiš nám radí, aby sme v takej situácii zašli za týmto človekom, hovorili s ním o našom konflikte a pokúsili sa ho vyriešiť. Radí teda: Pokús sa byť sám aktívny a konflikt rieš! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite