Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priestor, do ktorého vás pozývam

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Napriek verejnému priestoru, ktorý je plný nevraživosti a hrubosti, mám dve veľmi dobré správy. Jedna sa týka práve verejného priestoru, a druhá nových kníh, ktoré o pár týždňov vydáme.

Priestor, do ktorého vás pozývam ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

keď som pred pár dňami stál v legendárnom kníhkupectve City Lights Bookstore v centre San Francisca a konverzoval s režisérom Krstného otca, hlavou mi prešla otázka, aké podobné duchom nabité priestory máme u nás. Spomenul som si na kaviareň Štefánka, kde sa už pred vojnou stretávali umelci, politici aj bohémske typy, na Stoku, kde sa po roku 1989 odohrávali okrem divadla aj vášnivé verejné diskusie, a ešte na zopár ďalších miest. Ale tvorivý duch a spoločenstvo boli vo všetkých už len vecou nostalgickej minulosti.

Prečo je to tak? 

A tiež – prečo sa viac osobne nestretávame, nediskutujeme s oponentom zoči-voči, prečo sa nehádame pri spoločnej káve či pohári dobrého vína, ale len neosobne, virtuálne, bez kontaktu? Už to nevieme? Už to nechceme? Alebo len nemáme vhodný priestor?

My v týždni to chceme. Preto chodíme diskutovať po gymnáziách, preto sme založili Mediálnu školu, preto sme začali s verejnými Lampami – a preto teraz

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite