Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Luther o manželstve a sexualite

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

„Viera, nie panenstvo posiela ľudí do raja,“ povedal Lutherov blízky spolupracovník Johannes Bugenhagen. Reformácia zamietla asketický ideál stredovekého kresťanstva a na jeho miesto položila dôraz na usporiadané manželstvo.

Luther o manželstve a sexualite ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

trinásteho júna 1525 sa štyridsaťjedenročný Luther oženil. Vyvolal tým nielen ďalšiu kritiku u svojich protivníkov, ale aj nevôľu medzi niektorými zo svojich prívržencov, ktorí sa obávali škandálu spochybňujúceho etické zásady Reformácie. Melanchton, jeho najvýznamnejší spolupracovník, sa odmietol na sobáši zúčastniť. Erazmus neskôr obviňoval Lutherových nasledovníkov, že „hľadajú len majetok a manželku“. Išlo tu o skutočne citlivú otázku vzťahu medzi ideálom kresťanskej zbožnosti a celibátom. 

Asketizmus považoval sexuálnu žiadostivosť za nezlučiteľnú so svätosťou. Biblické výzvy na sebazapieranie pri nasledovaní Krista interpretoval v duchu platonizmu ako pohŕdanie fyzickou stránkou ľudskej existencie. Ideálom sa stal celibát. Luther proti tomu dokazoval, že podstatou kresťanskej svätosti nie je asketické odriekanie ani panenstvo, ale viera v Krista a od neho darovaná spravodlivosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite