Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Len peniaze nestačia

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Riaditeľka úspešného gymnázia rozprávala, že počas celého jej riaditeľovania s ňou nikto neriešil kvalitu vzdelávania, len ekonomiku, normatívy a rozpočet.

Len peniaze nestačia ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

pri rozličných projektoch je celá kontrola takisto zameraná len na rozpočet a samotný obsah nikoho príliš nezaujíma. Fotografie zo stretnutí, podpisy na prezenčnej listine, dokumentácia výberu dodávateľa a bločky a faktúry a ich zúčtovanie. Čo samotný projekt priniesol a či by bolo užitočné šíriť ho ďalej ako dobrú skúsenosť? Čoho sa vystríhať, kde je slepá ulička? Odpovede na tieto otázky nie sú centrom záujmu. Celé naše životy sú podriadené diktátu peňazí. Najvypuklejšie to vidím na tom, ako riešenie rómskej problematiky spájame iba s peniazmi. 

Bolo by to veľmi jednoduché, keby peniaze vyriešili všetky naše problémy. Až oslobodzujúce. Sú potrebné, no neplatí, že ak máme milióny, vyriešime všetko. Nepravda. V prvom rade je potrebná osobná zainteresovanosť, skutočný záujem a schopnosť presvedčiť ľudí, že nikto sa nebude o nich starať. Musia zabrať sami a môžeme im len vytvoriť príležitosti. Ťažko sa môžu rodičia venovať deťom, keď musia nosiť vodu zo studne, chystať drevo a nepretržite kúriť. Lebo treba variť, ohrievať vodu na umývanie i pranie. 

„Celé naše životy sú podriadené diktátu peňazí.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite