Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Miško, hlavný strojca rekordov

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

V našej obci je kaštieľ, postavil ho gróf Csáky a polstoročie v ňom so svojou rodinou aj býval. Po vojne sa z toho stal sirotinec a neskôr reedukačný ústav pre mládež.

Miško, hlavný strojca rekordov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

už viac ako tridsať rokov tam robí údržbára Michal. Miško, inak ho nikto nevolá, je viac ako kastelán. Je to výnimočný človek. Riaditelia sa menia, on ostáva. Je majster všetkých remesiel. Príklad toho, keď svoju prácu milujete. Každý rok tvoríme nový Guinnessov rekord a Miško, keďže ochotou a hlavne zručnosťou nás väčšinou prevyšuje, je hlavným strojcom rekordov.  Obrovská kosa, hrable, hrebeň, to sú jeho diela. 

Miško pozná celý kaštieľ ako vlastný dom. Rozľahlý park, každý strom má zmapovaný. Stará sa aj o zdravú vodu v kaštieli, ktorá tečie cez 120-ročný vodovod z lesa. On ho udržuje pri plnej funkčnosti. Vie, kde v parku bola ľadovňa, ako fungovali za grófa skleníky, ukáže vám jedinečný systém svetlíkov slúžiaci na osvetlenie miestnosti. Na kaštieli sú vežové hodiny a raz za 24 hodín ich treba mechanicky natiahnuť. Kľukou dvadsaťkilogramové závažia vytiahnuť hore, inak hodiny zastanú. Nezastanú. Miško ich vždy natiahne. Soboty, nedele, sviatky, piatky. Aj keď to nemá v náplni práce. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite