Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luther, viera a vzdelanie

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

„Kresťanov treba učiť...“ Týmito slovami sa začína deväť z Lutherových deväťdesiatich piatich téz proti predávaniu odpustkov. Presvedčivé pochopenie kresťanskej viery a kresťanské vzdelanie bolo od začiatku v centre pozornosti Reformácie.

Luther, viera a vzdelanie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

luther bol nielen profesorom teológie, ale od roku 1514 aj jedným z wittenberských kňazov. Povinnosti duchovného pastiera bral veľmi vážne a záležalo mu na tom, aby sa viera všetkých kresťanov zakladala na správnom porozumení Biblie a na osobnej skúsenosti spásy. Neskôr v jednej zo svojich kázní povedal, že „tí, ktorí zaujímajú kazateľský úrad, musia mať k cirkvi materinské srdce.“ Imperatívom napätej situácie okolo reforiem bolo odpovedať na otázky, ktoré často viedli k zneužívaniu viery: Ak spása nie je odmenou za dobré skutky, ale je darom Božej milosti, sú teda dobré skutky zbytočné a kresťan môže robiť, čo sa mu zapáči? Ak pochopenie Božieho slova každému kresťanovi sprostredkuje Boží Duch, načo je ešte potrebná inštitucionálna cirkev a školení kazatelia?

Osobná a inteligentná viera schopná odpovedať na teologické otázky vyžadovala vzdelanie. Luther videl odpoveď v edukácii celej populácie bez výnimky, vrátane dievčat. Ak školy nebude riadiť cirkev, ale kresťanská svetská vrchnosť, vzdelávanie sa oslobodí od scholastických špekulácií a stane sa praktickým uvedením do života.

„Najviac mu však záležalo na všeobecnom vzdelaní detí a jeho Kázeň o posielaní detí do školy (1530) sa stala bestsellerom. “

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite