Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Maximilián Kolbe

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Keď som ako 13-ročná pubertiačka prvýkrát navštívila Auschwitz, zaujal ma príbeh kňaza, ktorý sa vymenil s iným väzňom, aby zomrel namiesto neho. Nechápala som to.

Maximilián Kolbe Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bol to poľský rehoľný kňaz a volal sa Maximilián Kolbe. Vyznačoval sa tvrdohlavosťou a rebéliou. Niežeby bol neposlušným rehoľníkom, ale skôr videl veci inak. Popri štúdiu filozofie a teológie stihol vyštudovať aj matematiku a fyziku. Keď po vysviacke za kňaza začal pôsobiť medzi veriacimi, pochopil, že moderná doba si vyžaduje moderné prostriedky. A tak založil tlačiarne a začal vydávať časopisy. Nevenoval sa v nich iba náboženským otázkam, ale aj politike a kultúre.

V roku 1930 pôsobil ako misionár v Japonsku a v Nagasaki založil kláštor a opäť aj tlačiareň. Ten kláštor v Nagasaki funguje dodnes. V Poľsku zasa založil dedinku Niepokalanów, ktorá bola určite najväčším kláštorom vo svete – žilo tam 800 bratov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite