Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neopísateľné svetlo

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Ježiš vzal so sebou Petra, Jakuba a jeho brata Jána a vyviedol ich na vysoký vrch do samoty. Tam sa pred nimi premenil, tvár mu zažiarila ako slnko a odev mu zbelel ako svetlo.

Neopísateľné svetlo Natália Ložeková / natalialozekova.sk

šiesteho augusta sme slávili sviatok Premenenia Pána. Východní kresťania ho oslavujú vždy veľmi pompézne. U nás je tento sviatok menej známy a primálo naň dbáme. Pritom 6. august je v kresťanskom kalendári špecifický deň. Tak sa teda na ten sviatok pozrime bližšie.

To, čo sa vtedy udialo na vysokom vrchu, zažili traja svedkovia. Iba oni mohli o tej udalosti podať správu. Peter, Jakub a Ján videli zrazu Ježiša v neopísateľnom svetle. Nebol pritom osvetlený zvonku, to svetlo prichádzalo z jeho vnútra. Tí traja videli zrazu aj ďalšie dve postavy, ktoré sa spomínajú v Biblii ako významní ľudia, Mojžiša a Eliáša. A akýsi hlas z oblaku im o Ježišovi povedal: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie, počúvajte ho.“ Bol to pre nich ohromujúci zážitok. Naplnil ich strachom a hrôzou, hodili sa tvárou na zem, kde zotrvali, až kým ich Ježiš neupokojil. A keď sa opäť postavili, okrem Ježiša už nič a nikoho nevideli. Je pochopiteľné, že traja svedkovia veľa premýšľali o tom, čo mal tento zážitok znamenať. Nemohli naň zabudnúť, no Ježiš im zakázal hovoriť o ňom druhým ľuďom. To preto, aby sami mohli hlbšie pochopiť, čo videli, a to až dovtedy, kým  nezažijú Ježišovo zmŕtvychvstanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite