Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niečo o intímnostiach dediny

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Dedina vždy mala aj svoj intímny život. Vždy, kde sa čo to šuchlo, už to všetci vedeli a veselo o tom začali hovoriť. Poza chrbát a v tichosti si každý priživoval svoje ego.

Niečo o intímnostiach dediny Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a aby ego rástlo rýchlejšie, prihnojilo sa pridávaním, prifarbovaním a preháňaním. A tak na začiatku snáď aj pravdivá informácia sa po miestnej šuškande spravidla zmenila na znôžku poloprávd. No tie šuškandy mali svoje čaro. Dnes už to až tak nefunguje. Ani u nás. Prisťahovalo sa k nám tisíc nových ľudí, nevidíme si tak do hrnca. A doba, v ktorej žijeme, má na tom tiež svoj veľký podiel. Prestali sme sa o druhých zaujímať. Pomaly, ale isto, ľudia začínajú mať stres z osobného kontaktu. Betónové nepriehľadné ploty, osobný kontakt porazili počítače, televízory, mobily. Prestáva fungovať rozšírená rodina, niekedy škrípe aj tá základná.

Nedivím sa potom tomu, že ak sa organizuje spoločenská akcia v dedine, všetci si to chvália. Ten deficit osobného  kontaktu, aj keď k tomu sami prispievame, nám až tak dobre nerobí. Na akcii sa ľudia stretnú, spoznávajú, pozdravia sa starí známi a normálne, naozaj normálne, sa porozprávajú. Bez telefónu či internetovej sociálnej siete, osobne, z očí do očí. Tešia sa z toho. Len tak sa zastaviť, porozprávať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite