Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .stĺpčeky .kreslo pre Františka Mikloška

Ján Štrasser je génius. Svedčí o tom jeho ďalšia kniha Osem vytrvalých. Sú to rozhovory s ôsmimi vydavateľmi hodnotných kníh, ktorí toto remeslo už dve desaťročia pestujú:Koloman Kertész Bagala, Juraj Heger, Peter Chalupa, Albert Marenčin, Vladimír Michal, Peter Milčák, Oleg Pastier a László Szigeti

Kreslo pre Františka Mikloška Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je vzácne, ak nejaké vydavateľstvo je už overená značka. Ak sa za komunizmu našla v antikvariáte kniha do roku 1948 z vydavateľstiev František Borový v Prahe, Dobré dílo ve Staré Říši, Obroda v Ružomberku alebo Elán Jána Smreka, nebolo treba ani veľmi pozerať o akú knihu ide, kvalita bola zaručená. Rovnako, ak sa za normalizácie dostala niekomu do rúk kniha zo Sixty-Eight Publisher Josefa Škvoreckého, z Rozmluv Alexandra Tomského alebo niečo z Dobrej knihy od slovenských jezuitov v Kanade či z Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ihneď sa po nej siahlo. Ich spoločným znakom bolo, že zapĺňali priestor, ktorý bol z ideologických dôvodov prázdny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite