Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letná búrka

.andrej Legutký .stĺpčeky

Tridsiateho júla 2005 zachvátil veternou kalamitou doráňané Tatry najväčší požiar v ich známej histórii. Z nášho skautského táboriska to bolo len pár desiatok kilometrov cez kotlinu.

Letná búrka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

či sme chceli, alebo nie, večermi sme smutne pozorovali kľukatého žeravého hada lezúceho po siluete milovaných hôr. Požiar trval niekoľko dní a možno aj vplyvom veľkého množstva popolčeka v atmosfére sa strhla jednej noci taká búrka, akú som ešte nezažil. Mám totiž v horách pred bleskami, lavínami a medveďmi obrovský rešpekt.

Náš tábor bol povestný sklápacím stožiarom na vlajku ako prevenciou pred úderom blesku. Aj miesto som starostlivo vybral podľa toho, či som nenašiel v jeho blízkosti zranený strom po jeho údere. Blesk je fenomén, ktorý svojou brutalitou ukazuje, akí sme občas bezmocní.

Blízky horský hrebeň, prudko sa dvíhajúci neďaleko našich stanov, a vrch Kozieho kameňa tvorili prirodzený hromozvod. Aspoň som v to dúfal. No pri pohľade na blesky križujúce sa okolo nášho táborového kruhu som si už až taký istý nebol. Rachot sa zlieval do súvislého nervy drásajúceho hluku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite