Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko, Európa a my – videné z Ríma

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Vidieť veci z odstupu je vždy osviežujúce. Mal som tú šancu teraz, keď som poľskú vládnu zanovitosť sledoval z perspektívy Ríma. A to je vzácna perspektíva tisícročí.

Poľsko, Európa a my – videné z Ríma Natália Ložeková / natalialozekova.sk

poliaci sú hrdý a odvážny národ. Vedia, čo je sloboda a vedia, koľko občas stojí. Robiť z voličov Kaczynského strany, áno, aj z tých bigotne katolíckych fanúšikov Rádia Maryja, akýchsi polofašistov, je ľahké, ale nefér. Ale niečo v ich trochu fanatickom správaní, a tiež v zanovitom správaní tejto poľskej vlády, je naozaj hodné európskej pozornosti.

Myslel som na to na grandióznom Námestí svätého Petra, na vrchole úchvatného bulváru Conciliazione, teda zmierenia, a rovno pod dohľadom svätých zo slávnej Berniniho kolonády. Byť na takom mieste znamená nechať na seba pôsobiť tisícročia sporov (a obetí) o to, aký bude tento svet, čo v ňom bude dominovať, čo bude uctievané, čo tolerované a čo odmietané. 

„Robiť z voličov Kaczynského strany akýchsi polofašistov, je ľahké, ale nefér.“

Tie kresťanské tisícročia neboli len plné svetla. Boli aj plné omylov, násilia a nahradzovania slobody mocensky vynucovaným súhlasom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite