Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rodičia a deti

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Je to naozaj tak, že vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú najdôležitejšie v živote. Ale presne v tomto základnom vzťahu sa často udejú aj prvé zranenia, ktorých následky sú citeľné po celý život.

Rodičia a deti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

cti svojho otca i matku, aby ti dobre bolo a aby si dlho žil na zemi. Tak sme sa to učili svojho času na hodinách náboženstva, vtedy, keď sa človek musel naučiť desať prikázaní a vedieť ich aj vymenovať. A tiež sme sa učili, že štvrté prikázanie sa netýka len vzťahu detí k rodičom, ale aj vzťahu rodičov k deťom. Lebo je to najdôležitejší rodinný vzťah: Že si deti svojich rodičov majú ceniť, vážiť a majú ich milovať, ale má to platiť aj obrátene. 

No v Evanjeliu podľa Matúša čítame aj tieto Ježišove vety: „Kto miluje otca alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden. A kto miluje syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden.“ Z nich sa zdá, že Ježiš tento dôležitý vzťah spochybňuje. Rodičia nemajú stáť na prvom mieste. Láska k rodičom a k deťom je odsunutá až na druhé miesto. Je tu nejaká hierarchia: Na prvom mieste má byť láska k Bohu, láska k Ježišovi. Až potom príde na rad to ďalšie. To môže znieť až tvrdo a odmietajúco. V skutočnosti však ide o životne dôležitú vec. Jednoducho povedané: Rodičia nie sú milovaným Bohom. A deti nie sú všetkým. Porozmýšľajme trochu, čo to znamená pre život rodiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite