Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Luther, reformácia a politika

.pavel Hanes .stĺpčeky .reformácia podľa kazateľa

V otázkach svedomia a viery sa Luther nepodriadil ani pápežovi, ani cisárovi, lebo ich vôľa bola v rozpore so Svätým písmom. S výzvou uskutočniť reformy sa obrátil na „kresťanské kniežatá nemeckého národa“. A tak sa otázky svedomia a viery pomiešali s problémami nacionalizmu a politiky.

Luther, reformácia a politika Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v komentári k Žalmom z roku 1519 Luther napísal: „Preto je odporná rímska bezbožnosť (impietas), ktorá o cirkvi sníva svoje lži, lebo cirkev nemôže byť nič iné než zhromaždenie duchovných ľudí (congregatio spiritualis hominum), nie na nejakom mieste, ale v tej istej viere, nádeji a láske Ducha.“ No nie všetci Lutherovi prívrženci a ochrancovia boli „zhromaždením duchovných ľudí“. O svetských vládcoch v roku 1523 poznamenal: „Od počiatku sveta je múdre knieža vzácny vták a ešte oveľa vzácnejším je zbožné knieža. Vo všeobecnosti sú to najväčší hlupáci alebo najhorší darebáci na zemi.“ Ako však dať dohromady reformu opierajúcu sa o moc slova a čistotu svedomia s vládnutím prostredníctvom zákonov a donucovania? Súbor odpovedí na tento problém dostal názov „Lutherovo učenie o dvoch ríšach“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite