Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Postavenie mimo hry

.andrej Bán .stĺpčeky .iný pohľad

Športová terminológia je presná. Je to tak aj teraz, keď sa generálny prokurátor konečne rozhodol podať na súd podnet na zrušenie strany Kotleba ĽSNS.

Postavenie mimo hry NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

je to udalosť, ktorú budeme komentovať ešte dlho. No už teraz, v prvých hodinách po tom, sa dá vyjadriť zásadný pocit: Slovensko prežíva zmes radosti, úľavy, ostražitosti, ale aj povestnej „ťapákovskej“ nedvižnosti – vraj zákaz fašistom v ich martýrstve iba pomôže!

Prečo toľko skepsy, priatelia? To si naozaj neveríme ani toľko, aby sme veci vedeli pomenovať jasne?

Prístup ku Kotlebovi a jeho „mužíčkom v zelenom“ je už najmenej rok metaforou čohosi hlbšieho, zásadnejšieho. V konečnom dôsledku ide najmä o zlyhávajúci štát, o nepotrestanie zlyhaní najmä v podaní Smeru. Treba teda veriť, že Čižnár a spol. majú dobre pripravené argumenty v prospech zrušenia tejto partaje. Ak by to tak nebolo a súd by to zmietol zo stola, naozaj ich to posilní, to je azda každému jasné. V pozadí právnej roviny je však tá politická a za ňou tá najzásadnejšia, morálna. Ako spoločnosť už rok tak trochu tápeme v jasnom pomenovaní. Áno, nie – píše sa v Biblii o jasnej reči. Biele je biele a čierne čierne. Je fašizmus a neonacizmus Zlo? Nepochybne je. Majú Kotleba, Mazurek, Mizík a ich kumpáni fašistické a neonacistické prejavy? Nepochybne áno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite