Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martinka

.andrej Legutký .stĺpčeky

Mala popraskanú rúčku a bola značne opotrebovaná. Štetka na holenie. Deti majú citlivý čuch, doteraz si pamätám jej vôňu. Pri nej bol kovový holiaci strojček na žiletky. Stariny, akých nájdete plné povaly. No táto starodávna súprava na holenie bola výnimočná.

Martinka

môj otec už ako mladý muž chodieval s priateľmi liezť do Tatier. Na Gerlach vedie aj legendárna cesta s tajomným názvom Martinka. Začína sa na Poľskom hrebeni a pokračuje cez Zadný Gerlach až na najvyšší štít našej krajiny. A práve vo vrcholovej partii Zadného Gerlachu bol vrak vojenského lietadla, ktoré tam 9. októbra 1944 havarovalo. Napriek temer desiatim rokom od tej udalosti tam zostalo množstvo úlomkov aj osobných vecí posádky. Tak sa ocitla táto vojenská relikvia v našom sídliskovom byte.

Ako mládenec som tam bol s otcom znova. Odniesol som si zopár duralových plieškov. Poslúžili mi ako drobné súčiastky do mojich leteckých modelov. Opäť sa raz vzniesli do vzduchu, tešil som sa z toho, ako keby to tie pliešky mohli vnímať. Niektoré sú doteraz v modelárskej dielni mojej fary.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite