Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako fajne je vo svete tvorivých ľudí

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Mišo a Paľo sa venujú pôvodnému ľudovému remeslu. Rozbehli sa z domu do domu, v dedine i v blízkom okolí, a hľadali podobných remeselníkov. A potom založili v dedine združenie pre obnovu a rozvoj aj remeselnú dielňu.

Ako fajne je vo svete tvorivých ľudí Natália Ložeková / natalialozekova.sk

začali písať malé projekty na zachovanie pôvodných hodnôt. Zbierali staré predmety. Každý, kto upratoval povalu či dom po dedovi, volal im, nech si prídu po haraburdy. A oni to ošetrovali a uchovávali. Povzbudzovali a motivovali všetkých remeselníkov do aktivity, profesionality, pôvodných postupov. Sami šli príkladom ako výrobcovia aerofonických nástrojov. Používali staré, overené a pôvodné postupy. Vyrábali od najmenšej handrárky až po niekoľkometrové trúby trombity. Rozbehli sa. Za krátky čas vyrábali viac ako stovku rôznych druhov píšťal. Mišo je multiinštrumentalista. Pali ladič a mazač. Ladí atmosféru a maže, aby to tomu druhému dobre hralo. Za tie roky sa už chytá aj on. Kontry už vie zahrať. Mišo vždy po prvom pohári vína tvrdil, že raz bude robiť len muziku a všetko okolo nej. To je jeho život. Žiadna falošná povaha, žiadne falošné tóny. Celé dlhé roky tvorí to, čomu sa hovorí genius loci Spišského Hrhova. Výmyselník preukrutný! Motivuje, poslancuje, dodáva energiu a je hlavným tvorcom rozvojových plánov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite