Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Platy naše slovenské

.ján Tóth .stĺpčeky .iný pohľad

V poslednom čase sú platy témou politikov. Je to prirodzené a dobré, veď hospodárska politika by mala smerovať k vyššej životnej úrovni, a teda čo najvyšším platom. Treba však zvoliť vhodný spôsob.

Platy naše slovenské Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zvyčajne platí, že ak je pracovná sila lacná, nie je taká potreba zvyšovať efektivitu. V prípade Slovenska, čeliaceho od svojho vzniku vysokej nezamestnanosti, to bola lepšia možnosť. Je naozaj lepšie, ak je veľa ľudí zamestnaných s trochu nižšími platmi, ako keby ľudia mali vyššie platy, ale zároveň by sme mali vysokú nezamestnanosť. Preto bolo pre Slovensko lepšie, keď sa v platoch príliš na pílu netlačilo.

V súčasnosti je však nezamestnanosť na historickom minime. Zamestnávatelia síce stále siahajú po brzdení platov cez vyššie zamestnávanie cudzincov a súčasne ponúkajú prácu mamičkám, ktoré sa starajú o deti, ako aj dôchodcom, no netreba tomu aktívne brániť, pretože tieto snahy pôsobia z dlhodobého hľadiska v prospech ekonomiky. Čím viac je však zamestnanosť saturovaná, o to viac by sme mohli meniť stratégiu smerom k vyšším platom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite