Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pric ku nám a uvidziš!

.vladimír Ledecký .stĺpčeky .svet hrhovského starostu

Ako nový starosta som mal to šťastie, že som nahovoril pár inšpiratívnych ľudí, aby zmenili tú našu tuctovú dedinku. Dedinka sa nám vyprázdňovala. Mládež utekala na západ. Do Bratislavy a ďalej. Rómovia klasika – boli bez roboty. Všetci doma na sociálnych dávkach.

Pric ku nám a uvidziš! Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v našej dedine je trvalé osídlenie už tisícky rokov. A od stredoveku šľachta osídľovala vždy nejaký kaštieľ. Ľudia tu žili, lebo boli príležitosti slušne prežiť. A čo sa s nimi stalo? Kde sa podeli? Potratili sa? Niekto nám ich asi ukradol. Tak ako všade, aj u nás ľudia tvrdili, že veď tu nič nie je, žiadna fabrika nefunguje, tu sa nič nedá. Tak sme sa rozhodli, že ich začneme hľadať. Sadli sme si a začali zapisovať, čo všetko máme. Zanedbané budovy, nevyužívané pozemky. Ale to, čo nás ohromilo, boli ľudia, ktorí v obci žili.

V každom druhom dome býval zaujímavý človek. A keď sme ich navštívili, objavili sme napríklad maliara a plný dom obrazov, stolára, čo vyrábal kulisy pre divadlá, výrobcov nábytku, reštaurátora starožitností, rezbárov, výrobcu domácich traktorov vlastnej značky kuca-paca, záhradkárov na úrovni záhradných architektov, docenta na vysokej škole, dvoch riaditeľov finančných inštitúcií, umeleckého kováča, kamenárov, murárov a veľa iných. A každý doma niečo tvoril.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite