Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán bez zábran

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Od Trumpovho víťazstva bombardovali lídri Fideszu verejnosť rečami, že v roku 2017 vyženú z Maďarska Georgea Sorosa a ním financované organizácie. Nastal ten čas. Maďarský parlament dnes prijal v zrýchlenom konaní novelu vysokoškolského zákona, ktorý znemožní ďalšie fungovanie CEU.

Orbán bez zábran Natália Ložeková / natalialozekova.sk

doposiaľ nezverejnený návrh zákona má z mnohých mimovládok urobiť „zahraničných agentov,“ ktorí by sa museli povinne registrovať a ich štatutári by museli okrem iného zverejňovať celý svoj súkromný majetok.

S maďarským priateľom Máté Hajbom, ktorý vedie budapeštiansky protrhový inštitút Szabad Piac Alapítvány, som preto pred pár týždňami zorganizoval otvorený list dvadsiatich piatich predstaviteľov protrhových think tankov z oboch strán Atlantiku. Medzi signatármi sú kolegovia z AEI, výskumníci z Hudson Institute, Roland Freudenstein z Martens Centre či Richard Ďurana z INESS.

Kritika Orbána zabolela, a nahnevané reakcie prišli rýchlo – tak od ministra zahraničia Pétera Szijjárta, podľa ktorého Orbána nemáme čo poučovať o boji s komunizmom (o ničom takom v liste nebola zmienka), tak od vládneho hovorcu Zoltána Kovácsa, inak absolventa Sorosom sponzorovanej Stredoeurópskej univerzity... Obaja tvrdia, že pripravovaný zákon nemá za cieľ nikoho vyháňať. Vláde ide vraj len o transparentnosť. A požiadavky nového zákona budú aj tak menej prísne než to, čo od „zahraničných agentov“ žiada podobný americký zákon, takzvaná FARA. Úplne identické tvrdenie bolo naposledy počuť v roku 2012 z Kremľa, keď sa v Rusku zavádzal zákon, ktorý dnes prakticky znemožňuje slobodu združovania. Orbánov argument, samozrejme, neobstojí.

„Nepriateľom nie sú už len Sorosove mimovládky, ale aj samotná univerzita.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite