Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lujza de Marillac

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Lujza de Marillac je superžena. Teda, nie je to žena z komiksov. Lujza je žena, ktorú si dnes môže dať za vzor veľmi veľa žien. A prečo? No, lebo Lujza.

Lujza de Marillac Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bola nemanželským dieťaťom baróna de Marillac. O jej matke nevieme nič. Keďže bola pre svoj pôvod čiernou ovcou rodiny, príbuzní ju už v detskom veku poslali na kláštornú výchovu k dominikánkam. Pre finančné ťažkosti rodiny potom dali Lujzu do opatery k chudobnej žene, ktorá sa starala o viaceré dievčatá.

Keď mala Lujza 22 rokov, získala vzdelanie, základy ručných prác. V tomto období sa dozvedá pravdu o svojom pôvode a prepadne pocitom menejcennosti. Zo zúfalstva chce vstúpiť do kláštora. No príbuzní jej našli primeraného partnera Antona Le Gras. Lujza sa z poslušnosti vydala, narodil sa jej syn Michal, ale keď prišli nepríjemnosti – manželova dlhá choroba a finančné ťažkosti, chcela svojho manžela opustiť. Opäť zasiahli príbuzní a nedovolili jej to. A tak sa Lujza utápala v slzách, v menejcennosti, depresiách, nezvládnutom živote. Chodila od lekára ku kňazovi, od spovede po lieky. Skúšala všetkých dobrých spovedníkov v Paríži. Až jej ktosi odporučil Vincenta de Paul.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite