Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrobári EÚ sú za rohom

.ján Oravec .stĺpčeky .iný pohľad

Hrobárom EÚ nie je Spojené kráľovstvo, ktoré z nej odchádza. Nie sú nimi ani euroskeptici. Paradoxne, Európsku úniu najviac pochovávajú tí, ktorí sa ňou najhlasnejšie zaklínajú.

Hrobári EÚ sú za rohom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

hovorím o ľuďoch, ktorí sa dožadujú rovnakých podmienok na vnútornom trhu, no v skutočnosti útočia na jeden z dvoch pilierov európskeho projektu. Určite ste v médiách zachytili správy o kamionistoch z východnej Európy, ktorých vo Francúzsku či Nemecku zastavujú kontroly a pýtajú od nich doklady o tom, že ich zamestnávateľ im platí mzdu v súlade s predpismi krajiny, cez ktorú prechádzajú. Nejde však len o kamionistov a len o Francúzsko či Nemecko. V roku 2004, keď sa EÚ rozšírila o 10 nových krajín, si jej dovtedajší členovia vymohli prechodné obdobia na ochranu ich trhu. No po skončení prechodných období v ochrane pokračovali, len inou formou.

Naši susedia z Rakúska sú učebnicovým príkladom. V roku 2004 si vyrokovali výnimku z povinnosti sprístupniť ich domáci trh konkurencii a jeho ochranu predĺžili na sedemročné prechodné obdobie. V roku 2011 však už mali schválenú legislatívu proti takzvanému sociálnemu a mzdovému dumpingu, ktorá sa stala novou prekážkou pre cezhraničné poskytovanie služieb. Nejde len o dopravu, ale aj o stavebníctvo, poradenstvo a ďalšie ekonomické aktivity, ktoré spadajú pod služby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite